Çene Estetiği - Mentoplasti Nedir?
Çene çekici bir yüzün önemli bir parçası olmasına karşın çene ile ilgili estetik problemler hastalar tarafından genellikle gündeme getirilmemekte ve estetik müdahale talepleri burun şekil bozukluklarının ya da yüz ve boyun bölgesindeki cilt sarkmalarının düzeltilmesi yönünde olmaktadır. Buna karşın çene ile ilgili estetik problemlerin fark edilmesi, değerlendirilmesi ve uygun yaklaşımlarla çözümlenmesi yüz görünümü üzerinde çok önemli olumlu etkiler yapmaktadır.
Çekici olarak kabul gören bütün yüzlerde yüz iskeletini oluşturan parçalar arasında yapısal simetri ve denge mevcuttur. Yüz iskeletinin dengeli olması ise yüzü oluşturan kemikler arasında üç boyutta uyum ve doğru estetik oranların bulunması ile mümkün olabilmektedir.
Bu doğrultuda çene değerlendirmesi komşuluğunda bulunan dudaklar, dişler ve burun gibi anatomik yapılara göre yapılmalıdır. Çene yapısındaki estetik problemlerin düzeltilmesi yüzü oluşturan yapılar arasındaki uyumu sağlarken ağızın, dudakların ve burnun görünümüne de olumlu katkıda bulunduğundan yüz bölgesinde estetik müdahale talebi olan bütün hastalarda çene yapısının da değerlendirilmesi ve daha iyi bir estetik sonuç için çene ile ilgili estetik problemlerin de çözülmesi önerilmektedir.
Çene şekil bozukluklarının cerrahi tedavisi implant uygulamaları veya çene ucunu oluşturan kemik yapının çeşitli yöntemlerle ilerletilmesi ya da geriletilmesi şeklinde yapılmaktadır.
Çene ucuna yerleştirilen farklı yapılardaki implantlar alt yüz bölümü ve çenenin ön-arka planda büyütülmesini başarı ile sağlarken yukarı-aşağı ve sağ-sol planlardaki büyütmeler için yetersiz kalabilmekte ve bu amaçlarla çene kemikleri üzerinde farklı cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir.
Hastaların Değerlendirilmesi
Çene deformitelerinin düzeltilmesi planlanan hastalarda çene komşuluğunda bulunan dudaklar, dişler, boyun yumuşak dokuları ve burun gibi kemik ve yumuşak doku yapılarının dikkatli bir analizi yapılmalıdır. Alt-üst çene kapanmasında problem olan hastaların öncelikle diş hekimi tarafından değerlendirmesi yapılmalı, bu hastalarda estetik bir girişim öncesinde normal çene kapanması sağlamak amacı ile ortodontik tedavi ya da çene kemiklerinde cerrahi müdahale yapılmasının gerekip gerekmediği anlaşılmalıdır. Çene ve alt dudak bölgesindeki yumuşak dokuların yapısı ve gerginliği bu bölgelerde farklı nedenlerle oluşabilen doku sarkmaları ya da aşırı kas aktiviteleri yönünden değerlendirilmelidir.
Ön-arka plandaki değerlendirme profil fotoğrafı ya da kemik ve yumuşak dokuları gösteren yan sefalometrik rontgen filmi üzerinde yapılmaktadır. Bu konuda çok farklı değerlendirme şekli mevcuttur. En fazla kabul gören pratik yöntemde kulak önü kıkırdağı ile göz çukuru alt kenarı arasındaki hattan (Frankfort yatay hattı) alt dudak cilt-mukoza birleşim çizgisinden (vermilion hattı) geçecek şekilde tam düşey bir hat çizilmekte, alt çene yumuşak dokularının en ön noktasının (Pogonion) erkeklerde bu hat üzerinde kadınlarda bu hattın hemen arkasında olması normal estetik görünüm olarak kabul edilmektedir. Alt çene en ön noktasının bu hattın önünde kalması büyük çene (makrognati), gerisinde kalması küçük çene (mikrognati) olarak kabul edilmektedir.
Alt çenenin üst-alt plandaki boyutu yani yüksekliğini değerlendirmede de farklı yöntemler vardır. Bunlar içinde en pratik yaklaşım alt yüz bölgesini estetik olarak eşit olması gereken iki parçaya ayırarak alt çene yüksekliğinin değerlendirilmesidir. Bu değerlendirmede estetik olarak kabul gören bir yüzde alt dudak cilt mukoza çizgisinin (vermilion hattı) burun en alt noktası (subnasale) ve alt çene en alt noktası (Menton) arasındaki mesafenin tam ortasına gelmesi beklenir. Vermilion menton arası mesafe daha kısa ise çenenin yüksekliğinin artırılması daha uzun ise azaltılması planlanabilmektedir.
Özellikle yüz kemiklerini içeren doğumsal anomalisi olan hastalarda alt çenede farklı planlarda asimetriler bir arada izlenebilmektedir.
Çene Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?
Çene estetik ameliyatlarında seçilecek yaklaşım problemin içeriğine ve boyutlarına göre belirlenmektedir. Ön-arka planda sınırlı derecedeki yetersizliklerde yani profil görünümünde alt çenenin küçük ve geride olduğu durumlarda çene implantı kullanılarak büyütme sağlamak en kolay ve etkili yöntemdir. Lokal ya da genel anestezi altında yapılabilen bu ameliyatlarda hastanın ihtiyacına uygun ölçülerdeki çene implantı çene altından ya da ağız içinden yapılan küçük bir kesiden girilerek çene kemiği üzerinde uygun yer ve planda hazırlanan yuvaya yerleştirilmektedir. Bir saatten az süren bu cerrahi sonrasında birkaç günlük bandaj uygulaması yeterli olup ameliyatın yüz estetik görünümü üzerindeki olumlu etkileri hemen ortaya çıkmaktadır.
Bu amaçla kullanılan farklı yapı, şekil ve boyuttaki implantlar içinden hastanın ihtiyacına ve ameliyatı yapacak cerrahın tercihine göre implant seçimi yapılmakta bazı durumlarda implant yerine hastanın kendisine ait kemik ya da kıkırdak dokuları bu amaçla kullanılabilmektedir. İleri derecedeki ve birkaç planı ilgilendiren karmaşık deformitelerde ise alt çene ucunu oluşturan kemik yapılarda kesiler ve kaydırmalar yapılara