Unipolar Radyofrekansta tek aktif elektrot kullanılmaktadır. Sıklıkla cerrahi bölümlerde doku ablazyonu için kullanılmaktadır. Örneğin kalp damar cerrahisinde unipolar RF tercih edilmektedir.
Unipolar radyofrekansta diğer RF parametreleri kullanılmaktadır(RF frekansı, gücü-power, dokunun RF akımına karşı iletkenliği gibi). Unipolar olarak RF dokuya uygulandığında dokuda ısının ortaya çıkmasında dokunun su ve iyon içeriği önemlidir. RF dokuda su ve iyonların elektromanyetik alanlarını değiştirmekte buda ısıya neden olmaktadır. Ortaya çıkan ısı ve etki yapısında RF ın frekansı önemlidir. Düşük frekanslarda ısının gelişmesinde asıl mekanizma dokulardaki iyonlar üzerindedir. RF frekansı 10 MHz üzerine çıktığında RF etkisi su molekülleri üzerinde, su moleküllerinin rotasyonu ile başlamakta, frekans 30–40 MHz üzerine çıktığında ise enerji iyonlar üzerine tekrar yoğunlaşmaktadır.
RF ın dokuda ısı etkisinin ulaştığı derinlik; RF frekansına, elektrotların geometrik şekillerine ve doku yüzeyinde yerleşim şekillerine, RF gücüne-power, dokuda uygulama süresine, pulse zamanına, tedavi moduna(aktif elektrotun hareketli, sekmeli yada sabit olması gibi) bağlıdır.
RF uygulamalarında deride ısı artışı 20 mm den daha derin olmamalıdır. Ayrıca hedeflenen ısı değişimi amaçlanan deri katmanında odaklanmalıdır. Örneğin deride gerginlik-tightening hedefleniyor ise hedef dermis derinliği olmalıdır. Amaçlanan vücudun yeniden şekillenmesi ise hedef daha derine yağ dokularına odaklanmalıdır. Hatta kas dokusuna hedeflenen medikal RF uygulamaları fizik tedavide kullanılmaktadır.
Düşük RF frekanslarında dokuda ısı ortaya çıkmakta ancak frekans artırıldıkça dokuda RF penetransı azalmaktadır. Düşük frekanslarda(birkaç MHz altında) derinlik kontrol edilebilmektedir. Örneğin 0.8, 1.7 ve 2.45 MHz dokuda ısı alanı düzenlenebilmektedir. Düşük frekanslarda en derin doku etkisi sağlanmaktadır.
Medikal estetik uygulamalarda düşük frekanslı sistemler kullanılmaktadır. Örneğin; Endymed ve Venüs 1 MHz, Lumenis 0.5 MHz, Viora 0.8, 1.7 ve 2.45 MHz, Thermage 6.78 MHz frekanslar kullanmaktadır.
Fizik tedavide ise daha yüksek frekanslı sistemler 27.13 MHz kullanılmaktadır.
Alma firmasının Accent sisteminde ise 40.68 MHz frekanslar kullanılmaktadır. Bu frekanslarda daha derin doku ısısı sağlanmaktadır(20-25 mm derinlikte).
Yüksek frekanslarda RF sistemleri (çok MHz) endüstride, bilimde ve medikal uygulamalarda tercih edilmektedir.
Unipolar RF da frekans 13.56 MHz den fazladır. 40.68 MHz frekanslarda elektrotlar dielektrik olarak kullanılmaktadır. Penetrasyon derinliği 15–20 mm dir.
Unipolar RF da aktif elektrotlar sıklıkla sferiktir.
15 kHz üzerindeki frekanslarda ses etkisi akılda kalmalıdır.