Sayfa Başına Dön

Yüz İnceltme, Masseter Botoks Uygulamaları

Bazı kişilerde yüzün 1/3 alt dış kısmında (özellikle yanakların altında çene köşesine doğru) dokular çok belirgin olmaktadır. Bu durum yüzün alt kısmının geniş görünmesine ve istenmeyen sert bir ifadeye neden olmaktadır. Bu belirginleşen dokular eğer çiğneme kası kaynaklı ise bunun anlaşılması oldukça kolaydır. Dişler sıkıldığında aşağıdaki resimde olduğu gibi dokular belirginleşiyor ise çiğneme kasları kaynaklıdır.

Son yıllarda badem şeklinde dar -oval bir alt yüze sahip olma isteği dikkatleri bu kasa çekmiştir.

Yüzümüzde diğer yüz kaslar dışında çiğneme fonksiyonunu yani alt çene kemiğinin hareketini sağlayan çiğneme kasları bulunmaktadır.

Yüzümüzde çiğneme kasları;
- Masseter kası, Temporalis kası ve Medial pterygoideus kası; bu kaslar alt çenenin kapanmasını sağlar.
- Lateral pterygoideus kası; ağzın açılmasını sağlayan tek kastır.

Bu kaslar içerisinde bu konumuzda asıl önemli olan “Masseter kasıdır”. Bu kas yüzün her iki yanında elmacık kemiği ile alt çene kemiği arasında uzanır ve yüzün yan kısımlarının anatomik yapısına katılarak normal dolgunluğu vermektedir.

Masseter kası volümü stres, geceleri diş sıkma ve gıcırdatma, aşırı çiğneme gibi faktörler ile artabilmektedir. Bu kasın artan volümü ile yüzün alt kısmının istenmeyen geniş görünümü ortaya çıkmaktadır. Evet bu problemlerde botox uygulanmalı ancak kime, hangi noktalara ve hangi dozlarda botox uygulanmalı. Bu sorunun kaynağı masseter kasının volüm büyümesinin her kişide farklı olması hata aynı kişide asimetrik olarak görülebilmesidir.

Masseter kasının tek yada iki taraflı aşırı gelişimi duygusal stres, kornik diş sıkma, gece diş gıcırdatma, yeme sırasında çiğneme alışkanlıkları gibi süreçlerle olmakta. Etnik kökendan kaynaklanan genetik geçişle, Pasifik Asya Irkları, bu kasın aşırı gelişmiş olduğu toplumlar görmekteyiz.

Bu nedenle masseter kasını biraz daha detaylı değerlendirelim.

Masseter kası 3 tabakadan ulaşmaktadır. Yüzeysel, orta ve derin olmak üzere.

Her 3 tabakada yukarıda elmacık kemiğinden başlamakta ve aşağı çene kemiğine uzanmaktadır. Ancak her tabakadaki kasların yönleri farklıdır. Bu üç kas tabakası elmacık kemiğinden başladıklarında birbirlerinden ayrı seyretmekte çene kemiğinin 1/3 üst kısmında yer yer birleşmektedir.

Yüzeyel kas gurubu elmacık kemiğinin ön kısmından başlamakta arka ve aşağı doğru ilerlemekte alt çene kemiğinde “masseter tuberosity” denile hafif çıkıntılı alana tutunmaktadır.

Orta kas gurubu ise elmacık kemiğinin arka kısmından başlamakta öne ve aşağı doru seyretmekte ve alt çene kemiğinde “masseter tuberosity” tutunmaktadır.

Derin masseter kas gurubu ise elmacık kemiğinin arka kısmından başlamakta aşağı ve arkaya doğru seyretmekte ve alt çene kemiğinde “masseter tuberosity” tutunmaktadır.

Masseter kasının volüm büyümesi bu farklı tabakaların tek başına yada birlikte büyümesi ile değişmektedir.

Masseter kasında farklı anatomik volüm artışına göre tipler tanımlanmıştır. Bunlar;

Tip I; Masseter kasında minimal büyüme. Tüm masseter kası volüm artışlarının % 20 sini oluşturmaktadır.

Tip II; Masseter kasında elle hissedilebilen yada görülebilen kas boyunca tek büyüme bantı. Tüm masseter kası volüm artışlarının % 35 ini oluşturmaktadır.

Tip III; Masseter kasında elle hissedilebilen yada görülebilen kas boyunca iki büyüme bantı. Tüm masseter kası volüm artışlarının % 3o unu oluşturmaktadır.

Tip IV; Masseter kasında elle hissedilebilen yada görülebilen kas boyunca üç büyüme bantı. Tüm masseter kası volüm artışlarının % 5 ini oluşturmaktadır.

Tip V; Masseter kasında elle hissedilebilen yada görülebilen bant yok ancak belirgin kas büyümesi mevcut. Tüm masseter kası volüm artışlarının % 10 nunu oluşturmaktadır.