Göz çevresi-periorbital alan yüzün estetiğinde en önemli alanlardan birisidir. Yaşlanma, çevresel faktörler, yorgunluk, stres, sigara kullanımı ve genetik nedenler ile göz çevresinde kırışıklıklar, torbalanmalar ve morluklar gibi estetik problemler gelişmektedir.
Bu problemler;
- Yüzün diğer anatomik alanlarına göre daha ince ve destek dokusu az deriye sahip göz kapaklarında gevşemeye
- Göz çevresi kaslarının hipertrofisine
- Göz ç ve dış köşelerindeki ligamentlerin-bağların gevşemesine
- Göz çevresi damarlarının artışı ve görünür hale gelmesi
- Göz kapakları derisi altında plaklar halinde yağ birikimi
- Göz çevresi renklenmesinin artmasına
- Göz çevresi yağların göz kapakları altında dışarı doğru fıtıklaşarak belirgin olmasına
- Alın ve kaşın yaşlanma süreci ve yer çekimi ile düşmesi ve göz çevresine özellikle üst göz kapaklarına yüklenmesine
- Yüzün orta kısmının özellikle elmacık kemik ve yanakların yaşlanma sürecine ve yer çekimine bağlı olarak gelişmektedir.
Kozmetikler yada bakım ürünlerinin yetersiz olduğu bu problemler; medikal estetik özel göz çevresi uygulamaları, cerrahi uygulamalar yada lazer uygulamaları ile giderilebilmektedir.
Medikal estetik özel göz çevresi uygulamaları
- Topikal tedaviler; Tretionin (retinok asitler), 0.05% ve 0.1% krem formları kullanılmaktadır. Uygulama alanında kuruluk, iritasyon yapabilmektedir. Alfa hidroksi asitler düşük konsantrasyonlarda kullanılmaktadır. Yüksek konsantasyonları peeling amaçlı kullanılmaktadır. Retnoik asitler gibi kullanımına bağlı yan etkiler gelişebilmektedir. K vit, C vit krem formlarında kulanılabilmektedir.
- Kimyasal peelingler; Glikolik asitler, TCAA, fenol peeling amaçlı kullanılmaktadır.
Botulinum toksin uygulamaları
- Dolgu uygulamaları; HA yapılan dolgu uygulamaları
- Dermabrazyon
- RF
Özel iplikler ile yapılan yüz askı sistemler; kaşların kaldırılması gibi
Cerrahi uygulamalar
Göz kapakları torbalanmalarıı, göz kapağı yağ fıtıklaşması, göz kapağı derisi altı yağ birikimlerinde lazer yada klasik cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.
Lazer tedavileri
Karbondioksit CO2 lazer; CO2 lazerler 10-600 nm dalga boyundadır ve deriye uygulandığında bu dalga boyunun hedefi sudur. Derinin epidermis ve dermiste bulunan yapılarında suyun 100 C derecenin üzerinde ısınmasını sağlamaktadır. Bu istenilen derinlikte dokunun ablazyon dediğimiz buharlaşarak deriden uzaklaşmasına, dokunun ısı ile hasarlanmasına ve dokuda inflamasyonun gelişmesine yada dermiste bulunan kollajende olduğu gibi boylarının kısalmasına neden olmaktadır. Fraksiyonel CO2 lazer micro-ablazon (MAZs) ve micro-ısı hasarı (MTZs) alanları yapması ve nerede ise derinin çok az bir alanında hasar yapması nedeni ile son yıllarda daha tercih edilmektedir. Sadece lokal anestezi kremleri yada soğuk havayla yapılması, uygulama sonrası iyileşmenin 3-7 gün ile sınırlı olması ve yan etkilerin çok çok az olması diğer tercih nedenleridir. Fraksyonle CO’ lazer uygulamaları sanatçı Madonna’ ya yapılması sonrası “Madonna lift” olarak popüler olmuştur. Merkezimizde bu amaçla DEKA SmartXide2 DOT/RF Fraksiyonel CO2 lazer kullanılmaktadır.