Gözler yüzün 1/3 üst kısmının en önemli estetik alanını oluşturmaktadır. Sosyal ilişki sırasında göz temasında karşımızda kişinin en çok bakılan anatomik alanı.
Bu nedenle göz altının estetik problemleri arasında yer alan torbalanmalar, göz altı morlukları, oluklanmalar ve kırışıklıklar son derece önemlidir. Bu problemler yüze yorgun ve daha yaşlı bir ifade vermekte. Yaşlanmadan bağımsız olarak kadın ve erkekte, tüm yaş guruplarında ve ırklarda görülebilmektedir. Estetik problem olma dışında özgüven eksikliği, sosyal uyumsuzluk ve psikolojik problemlere de neden olmaktadır.
Göz altın bu değişimlerin çok belirgin olması alt göz kapağında ışık gölgesi ile koyu görünüme, halkalara, yorgun hatta yaşlı yüz ifadesine neden olmaktadır. Özellikle fotoğraf ve selfi çekimlerinde çok belirgin olmaktadır.
Kişi için kozmetik ve estetik bir probleme olan bu deformitelerin tedavisinde estetik göz kapağı cerrahisi ve lazer gibi uygulamalar kullanılmakta. Ancak son yıllarda hyaluronik asit dolgular ve yağ transferleri daha fazla tercih edilmeye başlandı.
Bu makalede göz altı dolgu uygulamaları hakkında detaylı blgiler vermeye çalışılacak.
Göz altı dolgu ve yağ enjeksiyonunda bu alanın anatomik yapısı detaylı bilinmelidir. Aşağıda göz altında önemli damar ve sinir yapıları görülmekte.
Göz altı dolgu uygulamlarında ilk olarak hastanın klinik ve estetik değerlendirmesi yapılmakta.
Bunun için hastanın göz pupillasında geçen dik hat ile göz altı iç-medial ve dış-lateral olarak 2 ye ayrılarak değerlendirilme yapılmakta.
Göz altında doku kayıpları, çökmeler, oluklanmalar, göz torbalanmaları vb.
Aşağıdaki resimlerde gösterildiği gibi problemlerin şiddeti belirlenmekte.
Göz altının klinik değerlendirmesi ve skorlanmasında yukardaki gibi bir çok yöntem kullanılmakta. Bunlardan en basit ve kullanımı kolay olanı Hirmand sınıflamasıdır.