Dolgu maddeleri seçilirken ve uygulanırken hastanın yüzünün 3 boyutlu yapısına uygun, estetik alanların harmonisini bozmayacak şekil ve biçim seçilerek tedavi planlanır. Bu nedenle uygulamayı yapacak doktorun teknik bilgi ve eğitimi yanı sıra estetik anlayış ve zevki de son derece önemlidir.
Hastadan uygulama öncesi iyi bir öykü alınmalıdır. Dolgu bileşenlerine alerji, yüzde uçuk çıkarma, gebelik/emzirme, keloid yatkınlığı ve otoimmün hastalıkları yönünde hasta sorgulanmalıdır. Daha önce yapılan dolgu uygulamaları ve kullanılan dolgu maddeleri türleri ve miktarları değerlendirilmelidir. Hastada aspirin ve ibuprofen gibi pıhtılaşmayı inhibe eden ilaçların kullanımı araştırılmalıdır.
Tedavi yöntemleri seçildikten ve bilgilendirilmiş hasta onam formu imzalandıktan ve onaylandıktan sonra belgelendirme amacıyla hastanın tedavi öncesi fotoğrafı çekilmeli, tedavi sonrası fotoğraflama uygulama sonra ve takip ziyaretlerinde planlanır.
İlk kez dolgu uygulanacak hastalar için, geçici ve yarı kalıcı dolgularla(örneğin; kollajen ve HA) başlamak ve sonra kademeli olarak memnuniyet düzeyi ve isteğe göre daha kalıcı dolgulara geçmek daha iyidir.
Tüm estetik uygulamalarda ideal sonuç ciltte dengeli bir ton, düzgün doku ile uygun yüz hacim ve şekli sağlamaktır. Bu bazen çeşitli estetik işlemlerin kombinasyonuyla elde edilmektedir. Hasta değerlendirilmesinde böyle bir düşünce var ise hastaya her önerilen işlem için sıra ve tanımlamanın, alternatif, risk ve yararların, mali gider ve iyileşme periyodu anlatılmalı ve hasta ile tartışılmalıdır. Bu hastayı gerçekçi beklentiler ve bilgili karar verme açısından hazırlamaktadır.
- Hastanın istekleri ve dolgu maddesinden beklentilerinin öğrenilmesi son derece önemlidir.
- Uygulama yapılacak kişinin yüz anatomisi, kemikler ve bunların üzerindeki yumuşak doku sorgulanmalıdır. Deri tonusu ve deri yüzey yapısı iyi değerlendirilmelidir.
- Asimetri çok iyi değerlendirilmeli, var ise hasta ile paylaşılarak tartışılmalıdır.
- Estetik birimler ve yüz harmonisi sorgulanmalıdır.
- Uygulamanın yapılacağı bölgelerin statik yapısı ve dinamik özellikleri değerlendirilmelidir.
- Kullanılacak dolgu maddesi, kullanılacak miktar, bir süre sonra ne kadar düzeltme gerekebileceği, kalıcılık süresi, maliyeti değerlendirilmelidir.