Sayfa Başına Dön

Fenol Kimyasal Peeling

Fenol bir hidrokarbon ve benzen halkası içermekte. Hydroxybenzene, benzenol yada carbolic acid gibi tanımlamaları bulunmaktadır.

Fenol pembe-beyaz kristaldir ve 41°C erimektedir.

Kömür katranından elde edilmekte iken günümüzde 350°C de chlorobenzenin hidrolizasyonu ile elde edilmektedir. Daha sıklıkla cumene ve cumene hydroperoxidenin oksidasyonu ile fenol ve aseton elde edilmektedir.

Kimyasal yapısı hidrokinon ve resorşinole benzemekte. Bunlar basit fenoller olarak tanımlanmakta.

Birden fazla benzen halkası ile oluşan fenoller polifenoller olarak tanımlanmaktadır. Polifenoller doğada var ve özellikle bitkilere renklerini vermektedir. Polifenoller; flavonoidler ve anthicyaninler vb. bunlar antioksidandır ve antiaging amaçlı kullanılmaktadır.

Fenol kesinlikle karsinojenik değildir.

Fenol güçlü bir dezenfektan, bakteriostatik, bakterisidal, tüberkülostatik ve fungostatiktir. Ancak virüsidal değildir.

Fenol farklı konsatrasyon ve formüller ile kimyasal peeling amaçlı kullanılmaktadır.

Ancak unutulmamalıdır ki fenol; çevreye, uygulamanın yapıldığı hastaya hatta uygulamayı yapan doktora toksik etkileri olan bir kimyasaldır. Bu nedenle uygun koşullarda konusunda deneyimli bir dermatolog tarafından yapılmalıdır.

Deriye Sürülen Fenolün Metabolizasyonu ve Emilimi Etkileyen Faktörler

Deri yüzeyine sürülen % 100 fenolün metabolizasyonu ve deri katmalarında etkileyen faktörler aşağıdaki resimde anlatılmaktadır.

Deride dermiste lenfatik emilim yolu çok yavaştır bu nedenle fenol metabolizasyonu ve toksikoloji açısından önemsizdir.

Fenol deriden kapiller kan dolaşımı yolu ile sistemik dolaşıma geçmekte karaciğer ve akc.ğerde meatbolize olarak idrarla atılmaktadır.

Aşağıdaki resimde özetlenen fenol motabolizmasında karaciğer ve böbrek yetersizlikleri fenol toksikasyonuna neden olabilmektedir.

Fenol peeling uygulamasında kullanılan özel karışımlarda su, yağ ve alkol kullanıldığını görmekteyiz. Fenol formülasyonlarında hangisi ? su mu ? yağ mı?

Yağ solüsyonları fenolün deriden emiliminin-penetrasyonunun daha kontrollü olmasını sağlamakta.

Fenol asit ortamda daha agresif davranmakta.

Fenol alkol içerisinde su içerisine göre daha eriyebilir-solubldır. Bu nedenle alkol - fenol formülasyonları daha etkili

Fenol su ile tam karışmaz ve bunun sağlanması için oldukça volümlü su gereklidir.

Fenolde peeling derinliğini etkileyen faktörler

Formülasyonda kullanılan "Croton oil" konsantrasyonu; Croton oil fenolün deride emilim derinliğini arttırmakta. 0.4% ile 2.2% croton oil konsantrasyonları arasında emilim açısından minimal farklar var.

Formülasyonda fenol konsantrasyonu

Fenolün uygulanması sırasında deriye uygulanan katman sayısı-rubbing; örneğin 5 katman uygulandığında fenol deride papillar dermiste ancak yaptığı hasar, fibrosis derecesi, inflamasyon düzeyi 50 katman uygulanmasına göre daha azdır. Aşağıda resimde bu özetlemekte. Üstteki değerler fenol/croton oil oranlarını sağdaki değerler ise fenol solüsyon katman sayısısını göstermekte. 4 gün sonra deri üzerinde gelişen reaksiyonlar görülmekte.

Fenol uygulama sonrası uygulama alanının üzerinin kapatılması-oklüzyon; aşağıdaki resimde Becker Nevuste Stone II (%60 phenol & 0.2 croton oil) formülasyon fenol kullanılmış. Fenol 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 kat uygulanmış. Resimde üst kısımdaki test alanı alanı 24 ssat oklüze edilmiş ve oklüzyon sonrası thymol iodin ile kapatılmış. Alt kısımdaki test alanları ise açık bırakılarak sadece nemlenedirici jeller sürülmüş. En son resimler ise uygulmadan 10 ve 73. günleri göstermekte. Klnik etkinlik açısından 20 katın üzerinde fenol uygulaması oklüzyonun daha başarılı olduğu görülmekte.

Fenol peeling öncesi deride yapılan uygulamalar ve hazırlık

Hastanın cilt tipi(yağlı, kuru, genç ve fotohasarlı cilt tipi gibi)