Yüzeysel Derinlikte Peeling
Bu amaçla salisilik asit 25-30%, glikolik asit 70%, piruvik asit 40, 50 ve 60%, Jessner’ s Solüsyonu ve TCA 20 - 30% ve bunların kombinasyonları kullanılmaktadır.
Bu düzeyde yapılacak peeelingte hedef epidermis ve dermisin üst kısmıdır. Böylece epidermal yenilenme ve yeni kollajen yapımı sağlanmaktadır. Özellikle atrofik olmayan akne lekerinde ve atrofik boxcar skarlarda etkilidir.
Sıklıkla 4-7 seans uygulanmaktadır. Sanslar 30-40 gün ara ile yapılmaktadır.
Diğer yüzeysel peelinglere göre Piruvik asit peeling daha etkili bulunmuştur. Uygulama sırasında yanma olmakta ancak bu 3-4 dakika sürmektedir. Yüzde kırmızılık gelişmekte buda 2-3 günde kaybolmaktadır. Sonra deri yenilenerek soyulmaktadır. Uygulama sonuçları bir iki ay içerisinde ortaya çıkmaktadır. Eğer hastada akne aktif ise tek başına purivik asit yada salisilik asit ve TCA kombinasyonu yada Jessner’s solüsyonu ve TCA kombinasyonu kullanmaktayız. Ağız ve göz çevresinde bunların daha düşük konsantrasyonları kullanılmaktadır.
Peeling öncesi cilt temizlenmektedir. Bu amaçla aseton yada alkol içeren temzileyiciler kullanılmaktadır.
Uygulama deri kalınlığı fazla olan alından başlanmakta sonra yanaklar, burun ve çeneye uygulama yapılmaktadır. Tek kat yada 2-3 kat uygulama yapılmaktadır. En son ağız ve göz çevresine uygulama yapılmaktadır. Hafif derin akne skarları çevresine peeling ajanı daha yoğun ve basınçla uygulanır.
Yüzeysel peeling + PRP + Mikroneedle
Mikroiğneleme aslında dermal yeniden yapılanma ile kollejn sentezi için kullanılmakta. Atrofik akne izlerinde tek başına yada peeling ajanları ile birlikte kullanılmaktadır.
Mikroiğnelem amaçlı "roller yada stamp" kullanılmaktadır.
Uygulamalar 3 hafta ara ile 4-6 seans yapılmakta.
Hastanın yüzüne anestezik kremler ile 20-30 dakikada oklüzyon altında anestezik amaçlı uygulama yapılır.
Yüz temizlenerek alkol içerikler ile degreasing yapılır.
Hastadan alınan kan ile PRP hazırlanır.
İlk olarak 1,5-1,8 mm uzunluğununda mikro iğneler ile uygulam yapılır. PRP yüze topikal maske şeklinde uygulanır ve sonrasında PRP maske yapılrı ve hemen sonrasında % 70 lik glikoik asit uygulanır. Nötralize edildikten 1-2 dakika sonra üzerine fusidinik asit yada mupirosin krem sürülür ve üzerine nemlendirici uygulanır.
30 gün boyunca hastanın güneşten korunması istenir. Bir sonraki seans 30. günde tekrarlanır.
Yüzeysel akne izlerinde modifiye Jessner ve TCAA kullanımı
Klasik Jessner peeling solüsynunda bulunan resorşinol ve salisilik asit içeriği tiroid hastalıklarında kullanılamaması ve salisilik asit zehirlenmesi-salisilizim yapması nedeni ile modifiye edilmiştir Modifiye Jessner solüsyonu( lactic acid 17% Salicylic acid 17% Citric acid 8% ethanol (95%) 100 cc)
Bu peeling senas öncesi 2 hafta hastanın tretinoin cream 0.05% kullanması istenmekte ve bu krem peelingden 2 gün önce kesilmektedir.
Peeling öncesi deri temzilenmekte ve degreasing yapılmakta.
Modifiye Jessner solüsyonu tüm yüze ugulanır eritem olulşana kadar beklenir ve sonra nötralize edilmekte. Yüz yıkanmakta ve kurulanmakta.
Hemen sonrasında % 20 TCAA uygulanmakta fosting olduğunda tekrar yıkanmakta.
Uygulama 3 hafta ara ile 6 seans yapılmakta.
Derin akne izlerinde Spot TCAA kullanımı
Derin boxcarlarda atrofik skarın tam merkezine TCA ile uygulama yapılmaktadır. peelingten hemen sonra yanma ve hafif eritem olmakta. Frostin yani beyzalaşma gelişebilmektedir. 1 saat içerisinde eritem ve ödem gelişmektedir. 3-4 günde deri soyularak yenilenmektedir.Peeling sonrası 1 hafta günde 3-4 kez nemlendirici ve 6 ay güneş koruyucular kullanılmalıdır. 1 hafta sonra normal bakım ve ilaçlara geçilebilmektedir.
Bazı akne hastalarında yüzeyel peeling sonrası akne belirtilerinde artış yaşanabilir. Peeling sonrası deri soyulmalarına müdahale edilmez.
İcepick ve rolling skarlarda yüzeyel peeling etkisizdir. Orta derinlikte peeling; % 35 TCA kullanılmaktadır. % 35 den fazası tercih edilmez. Bunun yerine Jessner’s solüsyonu (Monheit metodu), 70% glikolik asit (Coleman metodu) ile kombine kullanılmaktadır. Taze hazırlanmış TCA daha etkilidir. Orta derinlik peelingden 2-6 hafta önce retinoik asit kremler, glikolik asitli nemlendiriciler başlanır. Cilt temizliği aseton ve alkol ile yapılır. TCA uygulandığında deride frostin-beyazlaşma olmaktadır. Burada uygulama sonrası hastanın 20-30 dakika yüzde huzursuzluğu olmaktadır.
TCA sonrası frosting ertes gün ödem olabilir. Deri koyuaşmaya başlar ve 3-4 günlerde soyulmalar gözlenir. 5-7 günde deri tamamen yenilenir. Uygulama sonrası yoğun nemlendiriciler ve güneş koruyucular uygulanır. 3-6 hafta ara ile uygulama tekrarlanır. Akne
Derin peelingten 2-6 hafta öncesinde retinoik asit topikalleri kullanılmaktadır. Ağrılı bir uygulama olması nedeni ile lokal anestezi uygulanır. İlk olarak aseton ile deri temizlenir.
Derin Akne izlerinde Fenol Kullanımı
Peeling ajanı olarak fenol kullanılır.
Fenol peeling sonrası frosting Merkezimizde fenol uygulaması sonrası tipolisher denilen basitçe bir zımpara ile skarların yoğun olduğu noktalara dermasanding yapılır.Bu alanlarda nokta kanmalar olmaktadır. Buralara tekrar fenol uygulandığında bu kanamalarda durmaktadır.
Sonra tüm yüz geçirgen olmayan flaster ile kapatılır.24 saat sonra flaster çıkarılarak SF ile temizlenir.
1 hafta boyunca yüz antiseptik bismuth subgalate tozu ile kaplanır. 8 günde yüz duşta musluk suyu ile yıkanarak temizlenir. Hastanın yüzüne antiseptik bismuth subgalate tozu kullanılabilir. Sonraki süreç medium peelinglele aynıdır.