Yaşlanma sürecinde derimizin kalitesinde ve dış görünümünde değişimler yaşanmakta. Deri sağlıklı, genç ve estetik görünümünü kaybetmekte. Sadece yaşlanma değil güneş gibi dış faktörler, kaza ve yaralanmalar, akne ve çiçek hastalıkları derinin görünümünü olumsuz etkilemektedir.
Bu tüm olumsuzlukların düzeltilmesi için yapılan medikal yöntemler cilt yenileme, cilt gençleştirme başlığı altında toplanmaktadır.
Kimyasal peeling uygulamaları geçmişten beri bu amaçla kullanılmakta.
Bu amaçla en sık kullanılan kimyasal peeling ajanlarından birisi Triklor asetik asit-TCAA dir
TCAA düşük konsantrasyonlarda yüzeysel ve orta peeling amaçlı kullanılırken fenol derin peeling amaçlı kullanılmakta.
TCAA Peeling
TCAA deriye uygulandığında; konsantrasyonuna, derinin peeling öncesi hazırlanmasına, uygulama kat sayısına ve yöntemine bağlı olarak deride istenilen derinikte hücre ve hücre arası proteinleri denatüre etmekte. Bu etkilenen deri katmanının deriden uzaklaştırlması anlamına gelmete; cilt yenileme bu etkiyi açıklamakta. Hasarlanan deri hızla kendisini onarmakta ve yeniden yapılandırmakta; cilt gençleştirme bu etkiyi açıklamakta.
Aşağıdaki resimde olduğu gibi deri katmanlarını düşündüğümüzde ideal deri hasralanma seviyesi dermiste retiküler dermisin hemen üst kısmıdır.
TCAA de peeling seviyesini temel olarak TCAA nın konsanttarsyonu belirlemektedir. Örneğin % 15 TCAA yüzeysel peeling, % 23 TCAA papiller dermise kadar orta peeling % 45 TCA retiküler dermisin üst sınırına kadar derin peeling sağlamaktadır.
TCAA kristalize yapıda. Peeling amacı ile hazırlanırken normal suda eritilerek istenilen konsantrasyonlar elde edilmekte. Bunun için TCAA ağırlık olarak w olarak tanımlanır. Eğer karışımda su ağırlık olarak hesaplanmış ise w, hacim olarak hesaplanmış ise o olarak tanımlanır. Örneğin 50 gr TCAA ile 50 gr su karıştırıldığında % 50 TCAA ancak ağırlığa göre yüzde konsantrasyonu yani w/w elde edilmektedir.
TCAA deri yüzeyine uygulandığında uygulam konsantrasyonuna, uygulama kat sayısına ve derinin yapısına bağlı olarak ilk olarak pembelik-kırmızılık oluşmakta, sonra noktasal beyazlaşma-frosting gelişmekte, parça parça bulutumsu frosting en sonda tam frosting oluşmaktadır. Başlangıçta frosting pembe iken beyaz-mermer frosting dönmekte. Frosting gri daha yoğun bir frosting olabilmekte. Aslında frostingin bu değişimi ve görünümü peeling derinliğini göstermektedir.
Sadece eritem ve frosting yok ise peeling epidermis içerisinde, noktasal frosting var ise epidermis ile dermis arasındaki bazal tabakada, frosting cloud oluştuğunda peeling derinliği Grenz Zone(papiller dermisin en üstünde yer alan dar bir alan) da. Bu seviyeye kadar olanlar yüzeysel peeling olarak ytanımlanmakta. Bu peeling uygulamaları 1 hafta ara ile uygulanabilir.
Beyaz yada pembe frosting TCAA peeling derinliğinin papiller dermise ulaştığını göstermekte. Bu orta düzeyde peeling anlamına gelmektedir. Bu uygulamalrda deride sliding(parmakla deri üzerine paralel bir basınç uygulandığında derinin kayması) pozitif.
Derinin tam beyaz-gri bir frositing kazanması derinde TCAA nın retiküler dermise ulaştığını göstermektedir.
Frosting gelişimi hastanın deri yapısına ve peeling öncesinde hazırlığınıda bağlıdır. Örneğin; ince derisi olan hastalarda ve peeling öncesi tretinoin yada glikolik asit (diğer AHA lar olabilir) kullanılmış ciltlerde 1 dk frositing gelişirken normal deride 1 – 2 dakikada ve kalın ve yağlı ciltlerde 2 – 3 dakika frosting gelişmektedir.
Frosting şiddeti ayrıca TCAA nın uygulama katman sayısına görede değişmektedir.