Estetik burun cerrahisi; hastalar tarafından en fazla tercih edilen yüz estetik uygulamaları prosedürüdür. Ülkemizdeki başarılı Plastik Cerrahi ve KBB uzman arkadaşarımızın estetik burun cerrahisi sonuçları dünya ile yarışacak düzeydedir.
Günümüzde, benimde bu makale başlığında kullandığım "Ameliyatsız Burun Estetiği" uygulamaları maalesef estetik burun carrahisinin bir alternatifi olarak kullanılmakta ve hatta hastalara cerrahinin yerine sunulmakta. Ancak unutulmamalıdır ki "Estetik Burun Cerrahisi-Rinoplasti" burun estetiğinin altın standartıdır. Estetik cerrahi sonuçlarını yakalayabileceğimiz alternatif bir tedavi yoktur. Rinoplasti uzman estetik cerrahlar yada KBB uzamanları tarafında yapılmalıdır.
Ameliyatsız burun estetiği bir cerrahi yöntem değildir. Ameliyatsız Rinoplasti, Nonsurgical Rhinoplasty-NSR olarakta tanımlanmaktadır. Bu yöntemde burunun anatomik yapılarına cerrah olarak müdahale edilmez. Burada yapılan botulinum toksin, uzun kalıcılığı olan dolgu ve yağ transferleri yada özel iplikler ile burunun küçük estetik problemlerine çözüm bulmaktır. Özellikle cerrahi rinoplasti sonrası gelişen küçük estetik kusurlar için tercih edilmektedir. Bu uygulamalar ;
Burunda estetik ve anatomik olarak major bir problemi olmayan uygun hastalarda;
- Rinoplasti cerrahisi olmak istemeyen hastalarda
- Rinoplastinin iyileşme sürecini istemeyen hastalarda
- Rinoplasti sonrası halen küçük estetik problemleri kalan hastalarda
- Daha önce problemli rinoplasti geçirmiş ve bu nedenle ameliyat olmak istemeyen hastalarda
- Özel bir gün nedeni ile iyileşme süreci yaşamak istemeyen hastlarda tercih edilmektedir.
Bu uygulamalar uygun burun yapılarında ve problemlerinde buruna güzel, estetik ve doğal bir görünüm sağlayabilmekte. Bu uygulamaların bence en güzel tarafı ise hastayı günlük sosyal ve akademik yaşantısından uzaklaştırmadan, rutin günlük akışı bozmadan rahatlıkla yapılabiliyor olması. Bu yöntemlerden birisi yada kombinasyonu kullanılarak burun ucunda daralma ve kanatlarında daralma, burun ucunun kaldırılması, burun sırtında hafif düzensizliklerin giderilmesinde kıkırdak ve kemik yapısında değişiklik yapmadan, lokal anestezi altında, 30-40 dakikalık bir sürede uygulama yapılarak istenlen estetik sonuçlar sağlanmakta. Bu yöntemlerde cerrahi kesi ve dikiş yapılmadan müdahaleler yapılmakta. Uygulama sonrası burunda 2-3 günde kendiliğinden geçecek bir ödem oluşmakta. Burun içerisinde cerrahi bir çalışma yapılmadığı için de tampon kullanılmaz. Hasta sosyal yaşamına hızla dönebilmekte.
Ameliyatsız Rinoplasti; Dolgu Uygulamaları ve Otolog Yağ Transferleri
Yarı geçici dolgular yada kalıcı otolog yağ transferleri ile burun konturlarındaki düzensizlik ve asimetriler yumuşatılmakta, kamufla edilmekte. Dolgular ve otolog yağ dokusunun burun derisi altına ve burun anatomik yapıları arasına enjekte edilerek yapılan burun estetiği girişimlerinin yeni olmadığını görüyoruz. 19. yüzyılda burun kemerlerinde parafin içeren dolgular(günümüzde parafin dolgu olarak kullanılmamakta) kullanılmış. Yine aynı yüzyılda rinoplasti cerrahisi sonrası gelişen deformitelerde hastanın kendi yağ dokusu ile yağ tarnsferileri kullanılmıştır. 1986 yılında dolgu rinoplastisi için silikon kullanıldığı görmekteyiz.
Günümüzde dolgu olarak 2006 yılından beri "Hyaluronik asit", "Kalsiyum hidroksiapati-CaHA", "metil metakrilat " ve "otolog yağ dokusu" kullanılmakta.
Çapraz bağlı hyaluronik asit içeren dolgular günümüzde en sık tercih edilen dolgulardır. 0.8-1.5 cc hyaluronik asit burun estetiğinde 1 yıldan fazla kalan estetik sonuçları ile kullanılmakta.
Kalsiyum hidroksiapati-CaHA içeren dolgular yapısında 25–45µm çapında CaHA, gliserin, karboksimetil sellülöz ve su içermekte. 2006 yılında FDA tarafında dolgu amaçla kullanımına onam verilmiş ve bu yıldan beri hyaluronik asitler gibi burun estetiğinde kullanılmakta. 0.3-1.5 cc kadar CaHA bu amaçla kullanılmakta.
Son yıllarda metil metakrilat dolgu olarak kullanılmakta. 20% metil metakrilat % 80 sığır kolajeni içeren dolgu yapısı ile kullanılmakta( dolgu öncesi mutlaka sığır kollajenine karşı deri allerji testi yapılmalıdır).
Burun dolgu estetiğinde ilk doğru adım estteik burun cerrahisinde olduğu gibi hastanın yüz ve burun estetiğinin değerlendirilmesi olmalıdır. Hastanın burun anatomisi; burun derisi ve yumuşak dokusu, kıkırdaklar ve kemik yapısı ve özellikleri dikkatlice değerlendirilmelidir.
Burun yumuşak dokusu en dıştan kemik-kıkırdak dokusan kadar beş katmandan oluşur; deri, yüzeysel deri altı yağ dokusu, fibromüsküler tabaka(SMAS:yüzeysel muskuloaponevrotik sistem),derin yağ dokusu ve kemik-kıkırdak ları örten perikondriyum / periosteum tabaka.
Tüm dolgu uygulamlarında olduğu gibi burunun damarsal anatomisi çok iyi bilinmelidir. Burun arterleri aşağıdaki resimde görüldüğü gibi özellikle facial ve oftalmik arterlerden gelen dallardan oluşmakta. Facial arter external carotid arterden kaynaklanır. Yüzde üst dudak ve angular arter dallarını oluşturmakta. Angular arter burun kenarından yukarı çıkarken lateral nasal arteri vermekte ve yukarda oftalmik arter ile birlikte dorsal nasal arterleri oluşturmakta. Superior labial arter kolumella boyunca yukarı burun ucuna ve burun sırtına dallar vermekte.
Burun sırtının alt kımsındaki nasal arter fibromüsküler tabaka ile derin yağ tabakası arasında seyretmekte. Buna karşılık burun sırtının üst bölümünde arter daha yüzeysel yağı tabakasında seyretmekte. Burun sırtının üst kısmında arter intercanthal(göz iç köşelerini birleştiren hat) hattın 20,3 ± 3,5 mm altına kadar sağ ve sol dalları birleşerek zengin bir ağ tabakası oluşturucak şekilde uzanmakta. Burun sırtında kan damarları yüzeysel dokularda çok zengindir. Bu nedenle dolgu uygulamaları derin (periost-perikondrial yapı üzerine) yapılmalıdır. Ayrıca dolgu maddeleri burun derisi çok ince olanlarda yüzeysel yerleştirildiğinde fark edilebilir hatta elle hissedilebilir.
Burun sırtında dolgu uygulamalarında dolgunun burun sırtında supra perikondrial-periosteal yerleştirilmesinde en ideal giriş noktası burun ucundandır (infratip lobule). Aşağıda kadavra örneğinde olduğu gibi burun ucunda kanl ile girilerek burun sırtında derin dokularda uygulama yapılır.