Göz çevresi hiperpigmentasyonları, göz altı koyu halkaları olarakta bilirnmektedir. Periorbital hiperpigmentation (POH) olarak geçmektedir. Göz kapaklarında ve göz çevresinde gelişen bu pigment artışı sıklıkla alt göz kapağına yerleşmekte ve görün alt iç kısmından dışa doğru açılanarak devam etmekte.
Oldukça sık görülen bu problem yüze yorgun, sinirli ve yaşlı bir ifade vermektedir. Maalesef yaşlanmadan bağımsız olarak çok erken yaşlarda görülebilmektedir. Erken yaşlarda görülmekle birlikte yaşla birlikte daha belirgin olmaktadır.
Göz altı morluklarının bu estetik problemleri dışında bazı kültülerde madde bağımlılığı, alkol kullanımı, uykusuzluk yada depresyon gibi yanlış sosoyolojik anlamlarıda vardır.
Göz altı morluklarının en sık nedeni deride dermiste melanosit ve üretilen pigment artışından kaynaklanmaktadır. Bu pigment artışı genetik, ailesel olabileceği gibi başa bir cilt problemne bağlı olarakta gelişebilmektedir(atopik dermatitis ve allerjik durumlarda göz çevresinde hiperpigmentasyon gelişebilemktedir).
Göz altı morluklarının diğer bir nedeni alt göz kapığının yapısal olarak ince olması, destek dokusunun az olması,nedeni ile altındaki orbikülaris göz kasının ve kan dmarlarının renginin bu koyu lekeye neden olmasıdır.
Diğer bir neden olarak göz latında ağlama oluğu ve infraorbital oluğun belirgineşmesi ve bunun ışık gölgesi ile göz altında koyu bir halkaya neden olmasıdır.
Göz altı morlularında bir çok tedavi modelleri kullanılmakla birlite günümüzde en sık olarak tek başına yağ enjeksiyonları yada lazer gibi diğer yöntemler ile birlikte yağ enjeksiyonları yaplmaktadır.
Bu uygulamanın mantığı göz altı derisi altına yağ enjekte edilerek göz altında damarsal yapı yada kasların neden olduğu koyulaşmanın giderilmesidir.
Bu yöntemde diğer yağ enjeksiyonlarında olduğu gibi donor alandan mikro yağ alımı tekniğinde olduğu gibi özel kanüler ile yağ dokusu alınmakta.
Liposakşınla alınan yağ doku süspansiyonu 2000-3000 rpm de 1-3 dakika santrifüj edilmekte. Santrifüj ile ayrılan yağ dokusu 1 ml enjektörlere alınmakta.
Bu 1 ml lik mikro yağ süspansiyonu steril bir konnektör ile boş 1ml lik enjektör bağlanır.
Öncelikle mikro yağ emülsiyonu ağlama oluğuna ve infraorbital oluğa enjekte edilmekte.
Sonra mikro yağ süspansiyonu iki enjektör arasında transfer edilir. Bu işlem 30-50 kez tekrarlanır. Böylece nano yağ süspansiyonu elde edilmektedir.
Bu transfer işlemi 10 ml enjektörler ile 30 kez tekrarlanarakta yapılabilmektedir.
Böylece mikro yağ süspansiyonuna göre daha mikro partiküler yağ süspansiyonu elde edilmektedir. Aağıdaki resimde bunlar karşılatırılmıştır.
En son elde edilen nano yağ emülsiyonu 20 gauge iğne ile 1 ml lik enjektörler ile deri altına uygulanamakta. Her göz altına ihitiyaca göre 0.5 -3.3 ml nano yağ emülsiyonu enjekte edilmekte.
Uygulama sonrasında hafif ödem, eritem ve bazende morluklar oluşabilmektedir. Bunlar 3-5 günde kaybolmaktadır.