Yağ enjeksiyonları; yüz volüm kayıplarında doğal estetik sonuçları ve düşük yan etki sıklıkları ile günümüzde daha fazla tercih edilmektedir. Son yıllarda ince çizgiler, derin kırışıklıklar ve nasolabial fold gibi derin katlantılarda da kullanılmaya başlandı.
Yağ enjeksiyonları yüzde yada vücutta volüm amaçlı kullanılırken deri altına yağ enjesiyonları yapılırken; kırışıklıklarda ve foldlarda, uygulama tam dermis altına yada dermis içerisine(subdermal-intradermal) olarak uygulanmak zorunda. Bu nednele bu uygulamada yağın alınması, transferi ve enjeksiyonunda farlı bir teknik kullanılmaktadır.
Bu yöntem keskin uçlu iğneler ile dermis içerisine yapıldıı için "Sharp-Needle Intradermal Fat Grafting (SNIF)" olarak tanımlanmıştır.
Bu yöntemde donro alan olarak sıklıkla göbeğin altı kısım tercih edilmektedir. Bu alanın tercih nedeni hastanın yağ alımı sırasında sırt üstü daha rahat yatıyor olmasıdır. Bu alan dışında bel yan kısımları ve diz içi kısımlarıda donor alan olarak kullanılmaktadır.
İlk olarak hasta yakata iken donor alan cerrahi kalem ile işaretlenmekte.
Donor alan antiseptik solüsyonlar ile steril edilerek hazırlanmakta.
Donor alana liposakşında kullanıldığı gibi lokal anestezi amaçlı tümesent-şişirme anestezisi kullanılmakta. Bunun için serum fizyolojik + lidokain + adrenalinden oluşan bir solüsyon hazırlanmakta. Bu yöntemde solüsyon miktarı normal liposakşına göre daha fazladır. Sıklıkla alınacak yağ mikatarının 2 katı solüsyon alanan enjekte edilmekte(buna wet infiltrasyon denilmekte).
Göbek çukuru içerisinden yada iç çamaşır altında kalan alandan 3 mm lik küçük bir kesi uygulanmakta.
Bu kesiden 2-3 mm çapında özel kanüller deri altına yerleştirilerek yağ dokusu mekanik-vakum etkisi le alınmakta.
Burada özel kanüller tercih edilmekte. Bunlar üzerinde çok sayıda 1 m lik holleri olan ve hollerin kenarları keskin kanüllerdir. Bu kanüllerin seçilme nedeni alınan yağ partiküllerinin uygulama sırasında 23 gauge iğneden geçecek fiziksel boyutlarda olmasıdır.
Sakşın 10 ml lik enjektör ile elle yaratılan vakum ile yapılmaktadır.
Donor alandan sakşın ile alınanın ancak 1/5 yağ dokusudur. Bu nedenle yağ dokusunun bundan ayrılması gerekmektedir. Bu amaçla ya enjektör yer çekim kuvvetine 10-30 dakika bırakılarak yağ dokusunun ayrışması beklenir. Altta kalan kısım atılır ve yağ tarnsferi için yağ dokusu elde ediir.
Yada donor alandan alınan steril 0.5 mm mesh ölçekli naylon bir bezde süzülür. Bez üzerinde kalan yağ dokusu ile serum fizyolojik ile yıkanarak 3 mm lik kanül ile enjektörlere alınır.
Daha sonra elde edilen yağ dokusu 1 ml lik enjektörlere alnır.
Yağ enjeksiyonu dermal seviyede yapılavağı için 23 gaıge iğne kullanılmaktadır.
Hasta ayakta iken cerrahi kalem ile krışıklıklar, foldlar işaretlenir. Bu işaretli alanlara üst dermal planda yağ transferi yapılır.
Bu uygulama sırasında kırışıklık yada fold işaret ve başparmak arasınada sıkırştırılarak uygulamanın istenlen ölçüde bu alana yapılması sağlanır.
Yağlar kırışıklık ve foldların altına çizgisel bloklar halinde uygulanmaktadır.
Yağ enjesiyonundan hemen sonra kırışıklık ve foldun üzerinde deride hafif solma ve deriden kabarma olmaktadır. Ancak bunların bir süre sonra normale döneceği unutulmamalıdır.
Fold uygulamalarında 23 gauge ile yağ transferi öncesi dermis altında hafif subsizyon yapılması ve sonrası yağ transferi klinik ve estetik etkinliği daha fazla arttırmaktadır.
SNIF tekniği uygulanırken, yüze volüm amaçlı yağ enjeksiyonları yapılabilir. Yada estetik cerrahiler, lazer resurfacing uygulamaları yapılabilir.
Uygulama sonrasında hastaların 1/3 ünde uygulama alanında morluk, kızarma ve ödem gelişebilmektedir. Bunlar ortalam 3-7 günde kaybolmaktadır.
SNIF yönteminde alınan yağ dokusu diğer yağ alımlarına göre daha küçük partülllerden oluştuğu için uygulama alanında, çevre damarsal yapılarla daha kolay ilişkiye girmekte ve beslenmesi daha erken başlamaktadır. Buda SNIF yönteminde yağ enjeksiyonun daha kalıcı olasını sağlamaktadır.